maandag 8 oktober 2007

Het dagelijks leven in DakarIk ben hier nu een weekje en begin me al behoorlijk thuis te voelen. Het is een dolle boel hier in Afrika. Ik zal jullie eens een beetje vertellen hoe het leven van alledag hier gaat. Allereerst maar eens in huis. Ik heb in totaal 5 huisgenoten, Esther, die werkt net als ik bij Enda, Eugenie, het zusje van Esther, is kapster, dan is er Jean-Jacques, het broertje van Esther van 25 jaar, student geografie die binnenkort aan zijn master hoopt te beginnen, Mireille, 26 jaar, huishoudelijke hulp, en dan Awa, die leert naaien, borduren enz., zij is de jongste, 20 jaar.
Mireille doet het meest in het huishouden, zij kookt ook, en doet mijn was en maakt af en toe mijn kamer schoon. Daarmee kan ze haar reiskosten naar school financieren. Koken gebeurt op een grote gaspit, we eten vaak rijst met vis, wel echt lekker! Als we thuis zijn doen we niet echt veel, eten, slapen, en kletsen, en op de mat liggen en grappen maken. We eten op een mat, met zn allen uit 1 schaal, ieder met zn vorkje. Overdag is iedereen weg, behalve Jean-Jacques, die zoals een echte student heel de dag lekker thuis loopt te chillen. Hij is ook altijd bereid met me mee te gaan als ik naar de bank moet, wc-papier ga kopen, naar de bakker ga, en naar het strand. De ghettoblaster met bijbehorende discolichten staat thuis altijd aan, als we zin hebben dansen we een beetje mee.
Dan iets over het werk, daar is het calvinistisch arbeidsethos ver te zoeken. Het is hier een grote familie, iedereen neemt de tijd om te kletsen met elkaar, ik heb niet echt het gevoel dat ik aan het werk ben. Af en toe gaan we ergens heen en doen we iets nuttigs. Maar het komt ook omdat het de eerste week was, vandaag gaan we een programma opstellen, zodat ik ook wat te doen heb. De rest heeft namelijk volgens mij wel veel te doen en ze werken ook wel hard. Ik heb vorige week een Koranschool bezocht, een daara. Moslimkinderen krijgen daar onderwijs in de koran en leren daarnaast ook Frans lezen en schrijven. Ze wonen daar ook en krijgen daar eten. Soms moeten ze de straat op om geld in te zamelen of eten, om te leren nederig te zijn. Er zijn ook Koranscholen waar de kinderen heel de dag moeten bedelen, waar de omstandigheden slecht zijn, en waar de eigenaar van de school het geld in eigen zak steekt. Daardoor hebben de scholen een slechte reputatie. Enda ondersteunt de onderwijzers financieel, en kijkt of de leefomstandigheden goed zijn voor de kinderen.
Vrijdag en zaterdag was ik bij een opleidingsdag in marketing, voor de meiden die leren naaien, borduren, enzovoorts. Ze leren hoe ze reclame moeten maken, hoe ze hun financiën bij kunnen houden, zodat ze hun eigen handeltje in kleding kunnen beginnen. Omdat de meeste niet goed zijn in Frans, werd de training vooral in het Wolof gegeven. Ik begin dat een beetje te leren, maar het is lastig!
Dit weekend ben ik in het ziekenhuis geweest, Eugenie was geopereerd aan haar maag. Heel anders dan ziekenhuizen in Nederland! Ik hoop dat ik gezond blijf hier J. Zondag ben ik bij de mis geweest, kanonnen wat kunnen die koortjes mooi zingen, zo fantastisch J En iedereen zingt heel hard en enthousiast mee. Na de mis ben ik met Jean-Jacques en een vriend van hem naar het strand gegaan, het water is echt superwarm, heeeeel fijn.. Wel een superharde stroming, dus je kan niet te diep de zee in. Ze hebben van die strohutjes gebouwd voor de blanken, zodat ze in de schaduw kunnen zitten, maar dat weiger ik natuurlijk, ik wil lekker bruin bakken. Ik heb tegen Jean-Jacques gezegd dat ik, als ik terug ga naar Nederland, net zo gebruind wil zijn als hem. Volgens hem kan ik maar beter uitkijken, hij zegt dat ik dan Nederland niet meer in kom.
Ik zal bij dit bericht nog wat fotootjes plaatsen, dan krijgen jullie er een beetje een beeld bij. Maar ik moet ze eerst nog even op de computer zetten. En ik groet jullie zoals ik ze dat hier ook heb geleerd: Laterrrr!

12 opmerkingen:

Jacco zei

Leuk verhaal, wat een avontuur, ben benieuwd naar de foto's!!

Anoniem zei

Hee Renatee:)
Hoe is het daar in Senegal?
Zo te horen wel leuk hè! Bij mij op school is het ook goed! ik heb nog maar 1 onvoldoende! een 5je voor bio. maar nog veel plezier in Senegal en ik heb al zin om te komen!
Liefs Gerlinde(L)

Anoniem zei

haha, het klinkt zo renate-achtig dat het lijkt alsof je het naar je zin hebt :). het klinkt echt gaaf wat je daar al gezien hebt! ben benieuwd naar je foto's!

Anoniem zei

ow renate, renate lekkere boere meid!

goed verhaal man, chillebille met geiten! meh!
fijn te lezen dat je t naar t zin hebt! afscheidsfeessie was erg leuk, inmiddel denk ik dat ik mijn verjaardag pas in december vier wegens andere tussenkomsten;) hoe dan ook; leuk dat je t leuk hebt en leuk dat te lezen. keep up the good work en ik mn hartje krimpt een beetje wanneer ik denk aan die arme wootermens als hij je zo lang moet missen. zullen we doen dat jullie alleen al daarom een stik vette bruiloft krijgen?!!!!
hou vol beiden en geniet er van(renate dan;) ). woutermans, zullen we snel allemaal geheime bruiloftsdingen gaan bespreken? gheghe!

JD zei

Hoi Renate,
wel leuk om zo even te lezen en te zien wat jij nu aan het doen bent.
Veel plezier en hopelijk nog een mooie tijd daar.
Groeten Jacqueline Dieleman

Anoniem zei

Hallooos!
Klinkt goed allemaal. Bijzonder uitzicht heb je trouwens. Net als alle anderen ben ik natuurlijk ook erg benieuwd naar je foto's.
Succes iig met alles en geniet van het heerlijke weer. Dat werken komt vanzelf....
Knuffel

Unknown zei

Renaatie!
Ziet er supergezellie uit! Of tenminste, vooral als je het verhaal erbij leest =) Vooral dat op een matje eten uit 1 schaal haha! Anywayz, wat is je adres daar? Hier ist goed, heb net gelunched met mam/kees, jouw mam/leo en stefan. Jaja, ze waren weer es naar de studiebeurs, was dolle pret.
Maar je hebt dus eigenlijk een vakantieweekje gehad? Prima begin toch, nu lekker aan de slag! Succes ermee, dikke kus
knuffel
Lies

Anoniem zei

Ha Renate,
leuk hoor al die foto's,hebben we beetje idee hoe alles daar is en wat ons te wachten staat.
12 november moeten we om onze inentingen.Dus...we komen er aan!
We zullen 't weekend nog bellen,
liefs ma

Corina zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Corina zei

Ontzettende Duerink!

Leuk om van je te lezen! hmm ja. Het klinkt alsof je het daar wel gaat volhouden. Maar ja, daar heb je sowieso nooit zoveel problemen mee toch? Jie vermaakt je overal wel!
Afgelopen vrijdag hadden we kampreunie met wat aorige draaiers. Reken maar dat het gezellig was en dat ik je gemist heb.
tga je goed en tot later!
dikke kus van Corina

Anoniem zei

heb je al nieuwe verhaaltjes?

Unknown zei

ha renate!

Nu dan eindelijk een berichtje van mij...super mooie verhalen zeg! En die jurk staat je goed;) mag je hem niet houden? Dan weet ik zeker dat ik niet dezelfde koop...
HIer alles goed! Lekker van alles aan het organiseren en wat bruiloften aflopen om de kunst af te kijken! Verder wordt het al weer wat kouder in nederland...vannacht zal het vriespunt worden bereikt!Brrrr
Geniet maar van dat warme zonnetje!
LIefs,
Els (en Walter)